Zindelijkheidstraining

 
En van de belangrijkste zaken die u in verband met zindelijkheidstraining moet weten, is dat u honden nooit achteraf mag bestraffen. Een hond brengt uw reactie alleen in verband met iets dat op hetzelfde moment gebeurt. Hij is niet in staat om uw gemopper te koppelen aan iets dat 10 seconden of langer geleden gebeurde.

U kunt u hond dus alleen leren dat hij zijn behoefte niet in huis mag doen, door hem te corrigeren op het moment dat hij dat wel doet (maar vooral door hem te prijzen wanneer hij zijn behoefte buiten doet!). Corrigeren kan in dit geval door middel van uw stem (FOEI roepen). De pup bij het nekval te pakken en met hem naar buiten te gaan. U zal wel denken waarom toch naar buiten? Plassen of poepen zal de pup natuurlijk niet zo vlug maar doen, want dat heeft hij net op de foute plek in huis al gedaan. Maar telkens naar buiten gaan is nodig om zodoende bij de pup het verband te leggen dat hij plassen en poepen buiten moet doen. Stel dat U hond buiten zijn behoefte doet prijs u hem de hemel in.

Straft U pup nooit voor een 'oud' hoopje of plasje, dan vaart u in de ogen van uw puppy zonder enige aanleiding tegen hem uit; hij was al lang ergens anders mee bezig. 

Duw u pup nooit met de neus in de urine of poep. De pup begrijpt hier echt niet van!

Probeer daarom de hond zindelijk te krijgen door hem vaak en op de goede momenten uit te laten. Na het slapen, na het eten, na een spelletje zodat hij buiten leert te plassen en poepen. Iedere keer dat de hond op een plek waar hij wel zijn behoefte mag doen plast of poept, prijst u hem (direct) uitbundig. 

Beloon uw puppy niet terwijl hij nog rondsnuffelt of aanstalten maakt, maar doe dat pas wanneer hij werkelijk een plasje of hoopje doet.

De tijd die een puppy nodig heeft om zindelijk te worden verschilt van hond tot hond (net als bij kinderen). Bij sommige puppies is het zo voor elkaar; bij andere duurt het maanden totdat zindelijkheid bereikt is.

's Nachts.
De nachten zijn vanuit de zindelijkheidstraining gezien vaak het moeilijkst. Uw puppy is overdag gewend dat hij vaak de kans krijgt om zich buitenshuis te ontlasten, maar dat ligt 's nachts anders. Het beste kunt u uw pup de nachten door laten brengen in de benche. Om de kans op succes te vergroten zorgt u ervoor dat uw pup met een zo leeg mogelijk spijsverteringsstelsel de nacht in gaat Haal voer en drinkbakken weg. Voordat u zo laat mogelijk gaat slapen laat u uw pup nog uit en let u erop dat hij werkelijk iets doet. 's Morgens vroeg bent u er als de kippen bij om hem opnieuw de kans te geven zich te ontlasten. Het kan zinvol zijn om tijdens de eerste weken de wekker te zetten, zodat u uw puppy halverwege de nacht nog eens uit kunt laten.

Een vraag die ik vaker krijg, van mensen met een pup. 
Ik krijg dan te horen dat hij al "best" zindelijk is, maar zo nu en dan "laat hij het zomaar lopen". En dan komt vaak het volgende voorbeeld:" ik loop gewoon naar hem toe en dan plast hij zomaar." Of, "als ik thuis kom staat hij blij te springen en als ik me dan vooroverbuig om hem te aaien plast hij." Dat zijn mooie voorbeelden van een onderdanigheids plasje. Dit heeft niets te maken met een volle blaas, of onzindelijkheid. Voor dit soort "nederigheid" heeft hij gewoon altijd wat op voorraad. Handig voor begroetingen met grotere, enge honden of andere situaties waarbij je maar beter geen grote bek kunt hebben.

Natuurlijk is zo'n hondje niet onzindelijk en heeft het al helemaal geen zin ze daarvoor te straffen, dat zou de boel alleen maar erger maken.

Loop niet helemaal naar zo'n hondje toe, maar laat hem de laatste meter naar u toekomen, terwijl u voor hem hurkt. Doe dat ook bij begroetingen, maak u klein, u bent nu minder bedreigend. Probeer ook uw stem wat minder "bars" te laten klinken en wat zachter tegen hem te praten. Misschien is het mogelijk om de begroeting in de tuin te laten plaatsvinden, dat scheelt weer een keer dweilen, u kunt dan meteen even met hem spelen en hij kan nog eventjes zijn behoeftes doen. Als u nu weer samen binnenkomt is de meeste spanning weer verdwenen. Besteed verder aan zulke ongelukjes geen aandacht, het zal vanzelf wel slijten als uw pup ouder wordt.

Sommige mensen denken dat hun hond wel degelijk weet dat hij kort daarvoor iets stouts heeft gedaan, omdat de pup zich dan zo 'schuldig' gedraagt. Dit is echt niet het geval, maar ontstaat als volgt. Stel dat je de kamer uit was, je komt binnen en ziet dat de pup een plasje op het kleed gedaan heeft. U moppert op de hond, misschien sleept u hem zelfs naar de plaats van het 'ongeval' toe. Neemt van mij aan: je hond begrijpt hier helemaal niets van! Het enige dat de pup hiervan heeft geleerd, is dat het baasje plotseling boos kan worden. Daarom zal de pup de volgende keer dat u even weg was en weer binnenkomt, zich onzeker en deemoedig gedragen. Dit betekent dat hij een lage houding aanneemt, en misschien snel weg kruipt naar een veilig plekje. Dit doet hij dus omdat hij nu weet dat het zou kunnen dat de baas opeens weer boos wordt. Dit is echt zielig!

Ontlasten op verzoek.
Het is mogelijk om uw hondje te leren om zich op verzoek te ontlasten. Dit kan heel handig zijn, zeker wanneer u in een drukke woonwijk woont en er bij u in de buurt hondentoiletten zijn waarvan uw hond verplicht gebruik moet maken. In de praktijk houdt dat in dat u uw hondje eerst naar een honden uitlaatplaats of -toilet meeneemt, waar hij in de gelegenheid gesteld wordt zich te ontlasten, en vervolgens met hem kunt gaan wandelen zonder dat hij overlast veroorzaakt. U leert uw pup dit verzoek door aan zijn daad een woordje te verbinden dat u speciaal hiervoor gebruikt, bijvoorbeeld 'plasje'. Steeds wanneer uw hondje op eigen initiatief een plasje of hoopje doet, zegt u heel vriendelijk 'plasje, braaf!' tegen hem, ongeacht op welke plaats hij dat buitenshuis doet. Al vrij snel koppelt een intelligente hond het woord 'plasje' aan zijn daad en zal hij aandrang krijgen wanneer u dat woord uitspreekt. Het is dan voldoende om het woordje uit te spreken op een plaats waar hij zich mag ontlasten, bijvoorbeeld op een honden uitlaatplaats. Vergeet niet uw hondje te belonen als het daadwerkelijk wat doet.

Jonge honden hebben tot een leeftijd van 5 6 maanden nog geen volledige controle over hun blaas. 'Ongelukjes' behoren tot die leeftijd dan ook tot de mogelijkheden. Dat gaat ook weer over!

Terug