Sterilisatie van de teef

 

Tijdens de loopsheid ben je met je teefje bijna nergens meer welkom.  Niet op curcussen, hondensport-wedstrijden en soms word je ook lelijk aangekeken in het park. Heel vervelend, maar de natuur is nou eenmaal de natuur en de meeste reuen gaan uit hun bol als ze een loopse teef ruiken...!!! Sommige teefje gaan ook uit hun bol en zullen alles proberen om bij een leuke reu te komen!

Dit betekent: teefje aan de lijn en proberen zoveel mogelijk andere honden (m.n. reuen) te vermijden.

Angst voor een eventuele (ongewenste) zwangerschap is ook niet ongegrond. Veel mensen maken de fout door te denken: ze is gestopt met bloeden, dus ze kan niet meer gedekt worden.  Dan is juist de kans groot dat je over 9 weken een bevallende teefje in huis hebt!  

Sommige teven kunnen behoorlijk veel bloed vloeien en niet iedere teef houdt zichzelf goed schoon. Daarvoor zijn speciale broekjes te krijgen bij de dierenspeciaalzaak. Geef haar echter wel regelmatig de gelegenheid zichzelf te wassen. Deze broekjes voorkomen niet dat een reu haar kan dekken.

Sommige mensen overwegen hun teefjes dan aan de prikpil te zetten maar dit is bijzonder slecht. De kans op tumoren en ontstekingen aan de baarmoeder wordt hierdoor verhoogt. 

Als de loopsheid van je teef een probleem wordt is wellicht een sterilisatie een overweging waard. Het moet echter wel gezegd worden, dat je bij de aanschaf wellicht beter een voor een reu had kunnen kiezen.

Een Sterilisatie

Diergeneeskundig is het beste advies: steriliseren op 6 maanden leeftijd, dus voor de eerste loopsheid, want dan wordt de kans op het krijgen van tumoren van de melkklierpakketten op latere leefijd ongeveer 1000X verkleind. Wat het belangrijkste argument is om wel te steriliseren is dat als je het niet doet ongeveer 20-30 % van alle teven tumoren krijgen van de melkklierpakketten. Deze zijn over het algemeen welliswaar goedaardig, echter niet altijd.

Kynologisch is men niet zo blij met al te vroeg steriliseren van teefjes. Met name rassen die te kampen hebben met een (te) kleine populatie verliezen daardoor te veel "fokmateriaal".  Bovendien zijn veel fokkers van mening dat een teefje lichaamlijk volwassen moet zijn alvorens je haar laat steriliseren.

Indien mogelijk vraag aan je dierenarts of hij/zij alleen de eierstokken van je teef verwijderd en de baarmoeder laat zitten. Zo is de ingreep kleiner en is je teef sneller genezen. Over het algemeen moet gezegd worden dat de dames bijzonder snel weer op de been zijn na een sterilisatie.

Incontinentie bij gesteriliseerd teven onder de 1,5 jaar is een oud verhaal. Incontinentie kan altijd optreden, hoewel het bij een aantal rassen meer voorkomt; dit zijn met name de grote rassen met een gecoupeerde staart, echter nu het coupeer verbod er is, is het maar de vraag of het voor deze rassen nog steeds opgaat. Wat betreft het incontinentie risico maakt het niet uit wanneer je steriliseert, dit treed altijd op een aantal jaar na de sterilisatie. Hiertegen zijn medicijnen te verkrijgen die vrij goed werken. 

Exacte cijfers zijn niet bekend, maar het komt wel voor dat oudere teven problemen krijgen met de baarmoeder zoals ontstekingen (open en gesloten), cystes of zelfs kanker. De loopsheden kunnen wat "rommelig" worden en een sterilisatie is dan vaak de enige oplossing. Ook tepelklieren kunnen op oudere leeftijd gezondheidsproblemen veroorzaken door de groei van goed- of kwaad-aardige tumoren. Een sterilisatie voorkomt uiteraard baarmoeder-problemen, maar verminderd ook de kans op suikerziekte en borstkanker.

Teven die gesteriliseerd zijn kunnen dikker worden, dit is te voorkomen met wat meer beweging en eventueel iets minder eten.

Na het lezen van al deze "ellende" moet je echter niet vergeten dat het overgrote deel van de teven (gesteriliseerd of niet)  gezond en wel door hun "pensioen" heen komen en zonder extreme gezondheidsklachten het leven verlaten. 

  

Terug